Voorstelling stomme film

Donderdag, 20:00-22:00 uur

Een unieke ervaring: stomme film “The General” met Buster Keaton, met geïmproviseerde orgelmuziek van Gijs van Schoonhoven.

Gijs van Schoonhoven (1953)

  • Studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Conservatorium van Arnhem.
    Docenten waren onder meer Bert Matter en Wim Kloppenburg.
  • Hij was docent orgel en kerkmuziek aan ARTEZ, Hogeschool voor de Kunsten.
  • Diende en dient de kerkmuziek in Aalten, Deventer, Enschede, Ahaus, Haaksberen en Hengelo Gelderland .
  • Is stadsorganist van Enschede.
  • Is een liefhebber van het fenomeen “Geluidloze film, kerk, orgel en improvisatie”.
    Gijs van Schoonhoven begeleidde “stomme”films uit de 20e eeuw in om Utrecht, Amsterdam, Groningen, Zwolle , Assen, Nijmegen en Enschede.

Hoe te werk te gaan
bij het begeleiden van een geluidloze film:

Ieder zal het op zijn/haar manier doen. Een paar algemene waarheden.

Men moet de film van haver tot gort kennen. Ik bekijk een voor mij nieuwe film, 3 a 4 keer en zet dan een uittreksel op schrift. Vervolgens kan men een plan uitdenken tot in de puntjes met vaststaande thema’s, registraties, sfeerbeelden, manuaalverdelingen etc. Meestal komt daar niets van terecht. Men kan ook Gods water over Gods akker laten lopen en de muzikale voorbereiding tot een minimum beperken. Heeft ook zijn gevaren.
Bij het begeleiden kan men elke beweging, elke spannende gebeurtenis, elke grap nauwgezet volgen en er muzikaal op reageren. Dat heeft iets vermoeiends. Men kan ook alleen in grote lijnen improviseren. Dat heeft bij de films van Keaton het nadeel , dat alle komische scènes wat ondergesneeuwd raken.
Ik probeer de twee mogelijkheden (details versus grote lijn) te combineren. Wat betreft de muzikale stijl waarin men improviseert: er zijn veel mogelijkheden. Ik probeer de “tingel-tangel stijl” die vooral veel pianisten uit het begin van de 20e eeuw hanteerden, zoveel mogelijk te vermijden. En tracht in de stijl van 18e, 19e en 20e eeuw te improviseren. Onder het motto: wat mooi is is niet nieuw, en wat nieuw is, is niet mooi. Niettemin is die methode voor mij het meest bevredigend.

The General-Buster Keaton
The General is een stomme film uit 1926 onder regie van Clyde Bruckman en Buster Keaton. De film was geen commercieel succes, maar heeft sindsdien een herwaardering ondergaan.

Johnnie Gray was stoker op een trein van de Confederatie van de Verenigde Staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Ondertussen wachtte thuis zijn verloofde Annabelle Lee op zijn terugkomst. Wanneer hij zich inschrijft om het leger in te gaan, wordt hij geweigerd omdat hij nuttiger zou zijn bij de spoorwegen. Echter, dit wordt hem niet verteld.
Als hij teleurgesteld vertrekt, wordt hij gewenkt door de vader van Annabelle om zich aan te sluiten bij de rij. Hij negeert dit en loopt door. Haar vader neemt dit fout op en denkt dat hij probeert weg te lopen. Wanneer hij tegen zijn dochter vertelt dat Johnnie een lafaard is, zegt Annebelle tegen Johnnie dat hij maar beter in uniform kan komen.
Een jaar gaat voorbij. Wanneer Annebelle te horen krijgt dat haar vader ernstig gewond is, wil ze hem bezoeken. Wanneer ze met de trein gaat, is dit per toeval ook de trein waar Johnnie de stoker op is. De trein wordt gekaapt door spionnen die voor de Unie werken en ontvoeren haar. Het is nu aan Johnnie om Annabelle, de trein en het leger van Tennessee te redden.
De plot neemt een wending wanneer er een achtervolging komt tussen twee locomotieven.
The General deed het na uitkomst slecht in de bioscoop en kreeg slechte kritieken. Variety meldde dat de film “far from funny” (ver van grappig) is en dat hij is geflopt. The New York Times schreef dat Keaton meer op een acrobaat dan op een clown lijkt in de film. Ook Los Angeles Times was niet positief over de film. Keaton kon moeilijk omgaan met de kritiek aangezien hij dit als een van zijn beste films beschouwde.
Tegenwoordig wordt de film als een van de beste ter wereld gezien.

De film duurt 78 Minuten en is ook voor kinderen erg leuk!